ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Πολλά φυτά τα οποία φύονται σε ολόκληρο των κόσμο, έχουν φαρμακευτικές χρήσεις, γιατί περιέχουν ενεργά συστατικά που επιδρούν άμεσα και βοηθούν στο σώμα. Χρησιμοποιούνται και στην βοτανοθεραπεία και στη συμβατική ιατρική. Περιέχουν οφέλη τα οποία συχνά στερούνται τα συμβατικά φάρμακα, βοηθώντας την καταπολέμηση των ασθενειών και στηρίζοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει την υγεία και ευεξία του.

ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ
(Ιπποκράτης 460 - 370 π.χ)

e mail

Για περισσότερες πληροφορίες των βοτάνων που σ'ενδειαφέρουν ή δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στην λίστα, επικοινωνήστε στο botanatherapy@gmail.com
Καλώς ήρθατε στην ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΙΣΤΑ ΒΟΤΑΝΩΝ!!!

ΠΡΑΣΙΝΟ ή ΛΕΥΚΟ ΤΣΑΙ...!!! Camelia Sinensis

Ίσως θα αναρωτιέστε, όλα αυτά που γράφονται για το πράσινο και το λευκό τσάι. Αυτό πάντως που μπορώ να σας πω, είναι ότι προέρχονται από το ίδιο φυτό, την καμέλια τη σινική (Camelia Sinensis).  Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με λευκά άνθη που φτάνει μέχρι
και τα 10-15 μ. σε ύψος και μπορεί να παράγει τσάι για 60-80 χρόνια, όπου η συγκομιδή του τσαγιού γίνετε χειρωνακτικά, ώστε να επιλέγονται μόνο οι βλαστοί που δίνουν τσάι υψηλής ποιότητας. Μετά τη συγκομιδή, το τσάι υποβάλλεται σε ειδική διαδικασία ζύμωσης, εκτός από το πράσινο τσάι, το οποίο είναι ακατέργαστο ή χλωρό. Αυτό λοιπόν το φυτό μας δίνει το γνωστό πράσινο και λευκό τσάι, αλλά και το μαύρο και Ούλονγκ τσάι. Το τσάι, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζε­ται σε τρεις κυρίως κατηγορίες:
● Το μη ζυμωμένο (λευκό και ­πράσινο τσάι).
● Το μερικώς ζυμωμένο («Οolong» ή Ούλονγκ τσάι).
● Το πλήρως ζυμωμένο (μαύρο τσάι).
Πράσινο τσάι:
Πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η θεραπευτική δύναμη του πράσινου τσαγιού, οφείλεται κυρίως στις κατεχίνες, πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φύλλα του και είναι η καλύτερη πηγή πρόσληψης κατεχινών. Μπορούν και δρουν πιο αποτελεσματικά από τις βιταμίνες C και E στο να σταματήσουν τη ζημιά που προκαλεί η οξείδωση στα κύτταρα και εμφανίζεται να έχουν και άλλες ιδιότητες που αποτρέπουν την εμφάνιση ασθενειών,
προστατεύοντάς από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος.  Στην περίπτωση του καρκίνου μάλιστα νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτες βρήκαν συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και μειωμένου κίνδυνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως δέρματος, πνεύμονα, εντέρου και οισοφάγου.
Επίσης, συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Η πρόληψη των παθήσεων της καρδιάς είναι ένα ακόμα από τα οφέλη του πράσινου τσαγιού. Οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες που περιέχει το πράσινο τσάι βοηθούν στο να μπλοκάρουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία.
Λευκό τσάι:
Δεν μπορεί και αυτό με την σειρά του να διαφέρει και πολύ από το πράσινο τσάι, όπου διαθέτει ισχυρές και πολλαπλές ιδιότητες που το καθιστούν πραγματική ασπίδα για την υγεία. Βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία εξαιτίας των κατεχινών που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση, επιδιορθώνει το αγγειακό ιστό, αραιώνει το αίμα και βελτιώνει γενικότερα την καρδιαγγειακή λειτουργία.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνει την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων, μειώνοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις λοιμώξεων σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, πνευμονίας, μυκήτων, ακόμα και οδοντικής πλάκας, λόγω των υψηλών ποσοτήτων φθορίου που περιέχει.
Η αντιφλεγμονώδη δράση του δυνητικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πιο γερά κόκαλα, δόντια και πιο υγιές δέρμα. Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν δείξει ότι άτομα που πίνουν συχνά άσπρο τσάι έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών από άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση γιατί πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην αργή αποδόμηση της ελαστίνης και του κολλαγόνου και κατά συνέπεια στην αργή εμφάνιση και των γνωστών μας ρυτίδων. Έχει επίσης την δυνατότητα να μειώνει το ζάχαρο του αίματος μειώνοντας τα συμπτώματα του διαβήτη. Επίσης συμβάλει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνων εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και στην μείωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων εξαιτίας των φλαβονοειδών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης...

Αιθέρια Έλαια

Το απόσταγμα της φύσης.

Aloe Vera

Το θαυματουργό φυτό.

Camu Camu

Φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Ιπποφαές

Αντιοξειδωτικό - Αντιβιοτικό

Θεραπευτικά μανιτάρια

Reichi - Shiitake - Maitake